STUDENTERPRÆSTERNE I AALBORG

Se mere om studenterpræsterne og deres aktiviteter på www.praesten.aau.dk  eller Facebook.com/studenterpraesterne.

Når du har brug for en samtale....!

En af studenterpræsternes vigtigste opgaver er at stå til rådighed for personlige samtaler. Vi har tavshedspligt og fører ingen journaler.
Du er altid velkommen til at sende en mail på praesten@adm.aau.dk eller ringe til os for en aftale.
Facebook: Facebook.com/Studenterpræsterne i Aalborg.

Træffes vi ikke på kontoret, er du velkommen til at ringe til vores mobil - også på 'skæve' tidspunkter. 


KONTAKT STUDENTERPRÆSTERNE

AALBORG UNIVERSITET
Fibigerstræde 15, lokale 2.233, 9220 Aalborg Øst, tlf. 99 40 90 96
Mandag - fredag: Bedst efter forudgående aftale
 
STUDENTERHUSET
Gl. Torv 10, lokale 220, 9000 Aalborg, tlf. 99 40 90 96
Mandag - fredag: Bedst efter forudgående aftale

Er vi ikke på kontoret, kan du ringe til os på mobil 40 34 90 96 (Christen) 24 98 46 70 (Nanna) eller sende en mail: praesten@adm.aau.dk.

 


Demokrati – Studenterpræsterne Aalborg foråret 2020

Demokrati – folkestyre - er blevet betegnet som ’den mindst ringe styreform’, men hvordan har demokratiet det egentligt, hvis vi ser os omkring? Er demokratiet under pres, måske endda i koma? I USA er der en præsident, som ikke lader sig begrænse af hverken kendsgerninger eller respekt for regler, i blandt andet Polen og Ungarn udfordrer regeringerne den traditionelle respekt for én af demokratiets grundpiller: magtens tredeling mellem lovgivende, udøvende og dømmende magt. Basale demokratiske elementer som lighed for loven, lige adgang til samfundets goder, til indflydelse og til deltagelse i samfundsdebatten er måske ikke så selvfølgelige? Deltagelsen i den demokratiske samtale ser i flere sammenhænge ud til at være præget af resignation, snarere end engagement.
Studenterpræsterne Aalborg vil med forårets arrangementer gerne sætte fokus på demokratiet og lægge op til en fælles refleksion om, hvad der er væsentligt i et demokrati og hvordan vi bedst værner om demokratiet. Velkommen til at deltage i debatten!

Den fjerde statsmagt? - Line Gertsen
Onsdag den 26/2 kl. 19.00

Demokrati er også pressefrihed. Og frie medier spiller en stor rolle i fortællingen om og forståelsen af den virkelighed, som vi sammen forholder os til. Som ’den fjerde statsmagt’, der holder et vågent øje med demokratiets tre andre magt-institutioner har medierne afgørende betydning for demokratiet. Mød Line Gertsen, der bl.a. med baggrund i sin ansættelse i DR, hvor hun bl.a. har arbejdet med historier om illegal arbejdskraft, vil fortælle om, hvordan vores demokrati har det - set fra en undersøgende journalists synsvinkel. 
Sted: Studenterhuset, Gl. Torv 10. Gratis adgang

Demokrati i koma? – Silas Harrebye - AFLYST
Onsdag den 11/3 kl. 19.00

Er vores repræsentative liberale demokrati i krise? Ikke umiddelbart. Men hvis vi kigger nærmere så er udviklingen de seneste 15 år gået stærkt ned ad bakke - i forhold til kvaliteten af vores samtaler, tilliden til vores institutioner og deltagelsens sociale skævhed. Men værst er måske den selvtilfredshed som risikerer at lede til ligegyldighed. Silas Harrebye vil se nærmere på komatilstanden som en eksistentiel og demokratisk fare og foreslå fire forskellige chokterapier, der kan skubbe udviklingen i den rigtige retning. Silas Harrebye er lektor og studieleder på Institut for Samfundsvidenskab og Erhverv på Roskilde Universitet. Han publicerer sin forskning om sociale bevægelser i internationale tidsskrifter og deltager løbende i den danske offentlige debat. Harrebye har haft flere politiske bestyrelsesposter. Hans seneste bog "Sæt strøm til demokratiet - når koma kræver chokterapi" udkom på Gyldendal i oktober 2019.
Sted: Studenterhuset, Gl. Torv 10. Gratis adgang

Et demokratisk sundhedsvæsen? – Kjeld Møller Pedersen
Onsdag den 1/4 kl. 19.00

Vi taler ofte om fri og lige adgang til sundhedsvæsenet. Samtidig taler vi meget om ulighed i sundhed.  Hvad er ulighed i sundhed?  Forskelle i levetid, i adgangen til og forbrug af sundhedsydelser?  Der fokuseres ofte på levetid, men man spørger ikke om den primært kan påvirkes af sundhedsvæsenet eller er det snarere levekår og livsstil?  Ét er at måle graden af ulighed, et andet er at kende årsagerne og gøre noget ved det.
Kjeld Møller Pedersen er professor i sundhedspolitik-og økonomi, SDU og AAU. Har beskæftiget sig med sundhedsvæsenet siden 1975, da han blev ansat på det daværende Odense Universitet. Var amtssundhedsdirektør i Vejle Amt 1987 - 1991 og direktør i Legogruppen 1991-1999.  Har været medlem af en række udvalg vedr. sundhedsvæsenet.  Har særlig interesse for sundhedspolitik, måling af sundhedsstatus og incitamenter i sundhedsvæsenet.  
Sted: Studenterhuset, Gl. Torv 10. Gratis adgang

Foråret byder også på…

Jozef van Wissem - Koncert i Budolfi kirke
Torsdag den 30/1 kl. 20.00

Mød lut-spilleren Jozef van Wizzem: autodidakt forfatter og renæssance-menneske i det 21. århundrede, som skiftede en livsstil som new wave kunstner og bar-ejer i Groningen ud med en tilværelse som moderne tænker, som i New York lærte at spille lut. Han er én af de mest indflydelsesrige nuværende sangskrivere, kendt for såvel sin solo-karriere som sine bidrag til film-musikken. Jozef van Wissem er en blændende solo-artist, som på sit karakteristiske instrument: lut, udfolder sit unikke melankolske, avantgardistiske musikalske univers med elementer fra minimalisme og den sakrale musiks tidløse kraft såvel som fra hans rødder i blues, rock and roll og new wave. Han har blandt andet i 2013 vundet Cannes Film Festivals pris for bedste soundtrack (‘Only lovers left alive’).
Koncerten er en del af musikfestivalen Northern Winter Beat 2020 og arrangeres i samarbejde mellem festivalen og Studenterpræsterne. Festivalbilletter kan købes på www.tikkio.com 
Sted: Budolfi kirke, Algade 40
Billede: https://www.dropbox.com/s/nttq1hq5wjmjtnl/JozefvanWissem-promo-2019-02.jpg?dl=0

 

 

Danish religion – in a comparative, sociological perspective
Onsdag den 19/2 kl. 16.00 

Ole Riis, professor emeritus at Aalborg University and at the University of Agder (Norway).  
The Danish status of religion is seemingly contradictory with a state-supported church and religious freedom – simultaneously. The Danes are described as ‘belonging without believing’. Rather, beliefs are regarded as deeply personal. The Danes are, typically, open-minded and skeptical. Denmark has been described as a case of secularization, due to modernization, even of a god-less society. But the data rather point to skepticism and spiritual change. In a comparative perspective, Denmark forms a special case (with Scandinavia). Religion is more influential in Southern Europe and especially in North America. Religion is also re-emerging in global society. Therefore, we need to discuss what is wrong with the view on modernization which assumes the marginalization of religion.
Sted: Studenterhuset, Gl. Torv 10 (room 314). Admission free

Before Easter! Join the Greyfriars – 3 meters below ground-level! 
Tuesday, April 7th at 19.00

Beneath the pedestrian street Algade you’ll find the remains of the old Greyfriar monastery, now a museum. This evening we will have a short ceremony with music and readings inspired by the old friars in the remains of the old church. After that the curator from the museum will tell about the monastery and the life of the old monks. We will end the evening in the student house with free refreshments. Please meet in Algade at the escalator to the museum outside the department store ‘Salling’ at 18.45. 
Admission free.
Organizers: The University Chaplains and the Museum of Aalborg

Ny sæson af Filosofiske Saloner i Aalborg

Med inspiration fra 1920’ernes salonsamtaler i Paris og Filosofiske Saloner på Vesterbro i København i de seneste år fortsætter vi vores Filosofiske Saloner i Aalborg – spændende og hyggelige aftener sammen med mennesker, du ikke (nødvendigvis) kender, og hvor der er højt til loftet og plads til de store tanker. Med samtalesalonerne tilbyder vi et rum for intensive og eksistentielle samtaler om livet, med interessante oplægsholdere, der kommer og sætter samtalen i gang. 
Det foregår i helt særlige og inspirerende rammer, nemlig 1. sal på Café Frederiksberg, Hadsundvej 1B, der er som skabt til samtalesaloner. Rummet vil være stemt med musik og lys, og der vil være hygge, lidt mad og drikkevarer.

Alt sammen for 40,- kr. pr. gang.

Datoerne for samtalesalonerne er: 
Torsdag den 13/2 kl. 19.30 (dørene åbnes kl. 19.00)
Torsdag den 27/2 kl. 19.30 (dørene åbnes kl. 19.00)
Torsdag den 12/3 kl. 19.30 (dørene åbnes kl. 19.00)
Torsdag den 26/3 kl. 19.30: (dørene åbnes kl. 19.00)

Se mere og køb billetter på Facebook: Filosofiske Saloner i Aalborg.