Henning Jørgensen prof. og arbejdsmarkedsforsker:
Fællesskaber – mere end ”come together”
Henning Jørgensen er kendt fra medierne som ekspert i arbejdsmarkedet. Hans forskning har gjort ham til en af dem, der ved mest om fællesskaber. Ifølge ham er fællesskabet den stærkeste kraft i samfundet.
Musikken males – en kunstkoncert.
Hvordan ser musik ud?
Nils Sloth, billedkunstner
Jørgen Ellekilde, organist
Billedkunstneren Nils Sloth vil påbegynde et maleri inspireret af den musik som domorganist Jørgen Ellekilde spiller. Nils kender ikke musikken på forhånd, så det bliver den spontane inspiration musikken giver, som han vil få ned på sit lærred.
Man er velkommen til at gå op til den arbejdende kunstner og opleve maleprocessen under koncerten (Dog ikke op på selve afdækningen). Nils fortsætter med at male under næste programpunkt, og afslutter omkring kl. 11.30. Billedet, der efterfølgende vil blive malet helt færdigt, kan ses i kirken resten af dagen.
Nils Sloth har været selvstændig billedkunstner uden sikkerhedsnet siden 1990. Med nysgerrigheden som en evig drivkraft udforsker han maleriet, tegningen og grafikken samt diverse mange andre udtryksformer. Helt tilbage i 2005 etablerede han værkstedsgalleriet Artbreak Hotel, som de sidste 12 år har haft den nuværende adresse i Danmarksgade 62. Mange udsmykninger er det blevet til gennem årene ligesom galleriet har været basis for et væld af aktiviteter – et utal af koncerter, udgivelsen af BLIXA Artzine og optrædener med lysshowet Halucinoptic Rex. Maleriet er i en evig udvikling hvor alt kan ske og mange motivverdener bliver grundigt undersøgt i en stædig nysgerrig søgen.
Pilgrim – på rejse i troens univers m/Kirsten M. Andersen og Anders Laugesen
Grundtvig, ånd og hjertesprog
Ånd er aldrig let at få greb om. Og specielt ikke, hvis den er usynligt tilstede i et fælles blik på tilværelsen, og i øvrigt blæser hvorhen den vil. Men Grundtvig var med sin enorme produktion og sit engagement med til at blæse ånd ind i danskernes fællesskab.
I en samtale mellem leder af Grundtvigsk forum
Kirsten M. Andersen og radiovært Anders Laugesen forsøger de to at indkredse begrebet ‘den levende ånd’ og ‘hjertesproget’ vel vidende, at begge fænomener er umulige at holde fast. Det gør heller ikke så meget, for netop samtalen er en del af det, der lever og bevæger sig med ånden.
Anders Laugesen, journalist, radiovært, DR. og Kirsten M. Andersen, lektor, ph.d., formand for Grundtvigsk Forum.
Jesper Lindholm, phd og ekspert i menneskerettigheder:
De Forenede Nationer: det mindst ringe alternativ eller det bedste vi har fortjent?
– Hvorfor er der stadig brug for et universelt politisk-retligt (ånds)fællesskab?
Jesper Lindholm har arbejdet med menneskerettigheder og statsløse mange steder i verden. Han vil med udgangspunkt i historiske og sine egen praktiske erfaringer tage os med ind i i et univers hvor alle bør være en del af fællesskabet.
Orgelfremvisning ved domorganist Jørgen Ellekilde
Man får en unik mulighed for at komme op på pulpituret, se domkirkens hovedorgel på nærmeste hold, høre om dets historie og hvordan det lyder. Imens fortsætter Nils Sloth arbejdet med maleriet.
Emma Holten, feminist og forfatter:
”Omsorg” Omsorgens fællesskab – I en ny bog kritiserer hun det ensidige fokus på økonomi i politik og advarer om, at vi befinder os i en omsorgskrise.
Økonomiens sprog er overalt. Når politikere, chefer og økonomer siger, der “ikke er råd” eller noget “ikke kan betale sig,” lyder det faktuelt og uangribeligt for de fleste af os. Men værdi er ikke enkelt at måle. Slet ikke værdien af omsorg. Oplysningstidens ambition om et samfund, man kunne styre som en fabrik, har gjort mennesker, timer, relationer og i sidste ende hele fremtiden til prissatte produkter. Det verdensbillede ligger bag næsten alle store beslutninger, der former vores liv. Men alligevel taler vi sjældent om det. Vi skaber så meget værdi for hinanden. Det er svært at måle, men det er ikke svært at mærke.
Ballet med elever fra Det Kgl. Teaters Balletskoles i Aalborg.
Helio Porcaro, balletmester
Jørgen Ellekilde, orgel
Balletforestilling lavet af balletmester Helio Porcaro specielt til årets Vidensfestival. Aalborg Kulturskoles Ballet Talentcenter er et professionelt eliteundervisningsforløb i klassisk ballet for elever fra 8-9 år og opefter som er interesseret i en fremtid i den professionelle danseverden. Talentholdene træner alle hverdage og lørdage.
Kirkens orgel levere musikken.
Gitte Tandrup: om det åndelige i kunsten
Kunsten som en Jakobsstige mellem himmel og jord
Kunsterne arbejder i starten af 1900-tallet med at finde veje, hvor man kan komme fri af den omsiggribende ‘sorte’ materialisme, de oplever. Kan man finde ånd og sjæl? Kan billedkunsten anspore til det? Hvordan kan ånden åbenbare sig?
Foredraget vil give nedslag i billedkunsten omkring 1910-20 med kunstværker af især Wassily Kandinsky, Marianne Werefkin, Piet Mondrian og Hilma af Klint.
Billedsproget bevæger sig langt ud i det abstrakte. Der er alligevel genkendeligt stof i deres værker og fortællinger om relationer og udviklingsmuligheder. Åbningen for det transcendente univers får modspil. Kunstnerne arbejder på en slags Jakobsstige mellem himmel og jord. Der vil være tråde op til vor tid med værker af Yves Klein og Bill Viola.
Gitte Tandrup, mag.art., kunsthistoriker.
Violin, kvinder og sang!
Trio SEJ består af Jette Rosendal (violin og sang), Else Marie Tolbøll (violin) og Signe Buch Ladehoff (orgel), og de vil spille en koncert med lyttevenlig barokmusik, bl.a. Pachelbels “Canon” og en triosonate af Händel. Jette Rosendal og Else Marie Tolbøll spiller violin i Aalborg Symfoniorkester, og Jette Rosendal er derudover uddannet sanger, så velkommen til en varieret koncert; fuld af godt humør og god musik!
Mathilde Walter Clark, forfatter:
Hvordan sproget påvirker den måde vi behandler dyr på – om menneskers fællesskab med naturen.
Mathilde Walter Clark blev for alvor kendt som fortaler for at der er et slægtskab mellem mennesker og naturen, da hun skrev Det blinde øje” som er en beretning om menneskets evne til at gøre sig selv til forgrund, og om hvad der sker med or, når dyrene bliver fortrængt fra vores historier. Vi har bedt hende om at tale om netop denne tematik.
Koncert med Aalborg Katedralskoles Underholdningsorkester
Aalborg Katedralskole har mange elever som spiller et klassisk orkesterinstrument og en del af dem spiller sammen i Katedralskolens Underholdningsorkester. Orkesteret spiller et blandet repertoire af lettere klassiske værker, musicalmusik og filmmusik. Orkesteret bliver dirigeret af musiklærer Simon Juul Hyldgaard og spiller i løbet af koncerten sammen med kirkens organist Jørgen Ellekilde.
René Ernst og Emil Winther: psykedeliske svampe, hallucinationer og ånd
Samtale om psykedeliske svampe, poesi og åndelige oplevelser
Som professor og overlæge i psykiatri vil René Ernst Nielsen fortælle om potentialet i anvendelsen af psilocybin til behandling af psykiske lidelser. Studier har vist, at psilocybin kan hjælpe patienter med at opleve dybe, personlige indsigter og en følelse af fornyet forbindelse til sig selv og andre. Gennem hans arbejder sigter han mod at skabe en dybere forståelse af både de terapeutiske muligheder og de potentielle farer ved psilocybin. Det er kun gennem grundig forskning og forsigtig anvendelse, at vi kan integrere denne behandling sikkert og effektivt i psykiatrien.
Som erfaringsperson vil Emil Winther dele sine personlige oplevelser med psilocybin, understøttet af poesi, der fanger naturens skønhed og substansens transformative effekt. Gennem sine digte udforsker Emil, hvordan psilocybin har påvirket hans sind og forståelse af verden. Emils bidrag sigter mod at give en dybere indsigt i de subjektive aspekter af denne behandling, og hvordan det kan åbne nye perspektiver inden for psykiatri.
Sammen vil Emil og René undersøge den psykedeliske oplevelse fra både en klinisk og erfaret vinkel.
Rene Ernst Nielsen, klinisk professor, ph.d., Psykiatrien, Aalborg Universitetshospital og Emil Winther, kaospilot og journalist
Kor-workshop
Musikinteresserede unge mennesker i alderen ca. 15-25 år inviteres til at komme og synge sammen i et klassisk kor! Der vil blive arbejdet med 2 smukke og velklingende stykker kormusik, nemlig Niels W. Gades “Morgensang af Elverskud” samt Ola Gjejlos “Ubi caritas”. Koret ledes af Signe Buch Ladehoff, og domorganist Jørgen Ellekilde vil akkompagnere på orgel. Man er velkommen til bare at dukke op, men ønsker man at forberede sig inden deltagelse i workshoppen, kan noder og øvefiler rekvireres ved henvendelse på sibl@km.dk.
Mads Rosendal Thomsen: ingen røg uden brand, eller er der nu en ånd i maskinen?
I lang tid var maskiner, der virkede intelligente et emne for science fiction. Siden 2022 har millioner af mennesker skrevet med ChatGPT og andre systemer, der godt nok er maskiner, men som udfordrer vores forestilling om personlighed og ånd.
I sit foredrag giver Mads Rosendahl Thomsen et bud på, hvordan vi efter 5.000 år med håndgjorte tekster, nu er i en kulturel situation, hvor vi ikke kan være sikre på, om det er en maskine, der skriver med.
Mads Rosendahl Thomsen, professor i litteraturhistorie, Aarhus Universitet. Leder af Center for Language Generation and AI og forperson for Kulturministeriets Bogpanel.
Nyd en kop kaffe/the og et stykke kage i vores café i kirkens Sakristi – det koster kun en tier og går til et god formål.
Vi tager mobilepay og kontanter.
Maziar Etemadi: Krigens Ånd
Som en nemesis over vores hybris og forestillingen om skabelsen af en verden baseret på fred, samarbejde og sameksistens, er krigens tid vendt tilbage med en blodighed og brutalitet, som ikke er set siden den sidste store krig.
Hvorfor og med hvilken begrundelse mennesker kaster sig ud i vold mod hinanden, er igen blevet et centralt tema for tænkningen. Vi vender derfor blikket mod “Krigens Ånd.”
I sit begreb indkapsler “Krigens Ånd” konflikternes komplekse og mangesidede kerne, som omfatter psykologiske, kulturelle, religiøse, politiske og filosofiske dimensioner. Historisk set har tænkere som Hegel og Clausewitz udforsket, hvordan krigens immaterielle kræfter former samfund og historisk fremgang.
Litteratur, fra Homers “Iliaden” til Tolstojs “Krig og fred,” dykker ned i den menneskelige oplevelse og krigens moralske dilemmaer. Mytologiske figurer som Ares og Mars symboliserer krigens kaotiske og destruktive natur, mens moderne analyser fremhæver dens psykologiske indvirkning på individer og samfund. Tidens helt er ikke længere den brave Achilles og den gode Hector, uopnåelige skikkelser, der tilhører myternes evige verden, men den anonyme soldat, der i nationens tjeneste har ofret sig selv og er stedt til hvile i nationens jord og hjerte. Vi er alle sammen ham.
Men selve krigens ånd har også gennemgået en forvandling: fra selvstændighed og autonomi hos Homer er krigen blevet instrumentaliseret hos Hegel og Clausewitz. En forståelse af krigens ånd hjælper os derfor med at fatte den dybtgående indflydelse, den har på formningen af menneskets historie, identitet og kollektive bevidsthed.
Maziar Etemadi, filosof, forfatter.
Jacob Køhn Andersen, domprovst:
Kirken som fællesskab.
Jacob Køhn Andersen vil tale om i hvilken forstand kirken kan udgøre et fællesskab for det moderne menneske. Hvordan ville verden se ud, uden kirken?
Koncert med SORA
EVE og Aarhus Pigekor var to af landets mest prominente og prisvindende Pigekor, indtil de i 2023 slog sig sammen med ambitionen om at blive Danmarks bedste kvindekor. Deres nye navn er SORA og de dirigeres af Birgitte Næslund Madsen.
SORA betyder søster på latin og er et stærkt signal om det fællesskab og den samhørighed, der findes i et kor, og samtidig er ordet på finurlig vis AROS (det gamle navn for Aarhus) stavet bagfra.
SORA repertoire blander tradition, fornyelse og folkelighed, og publikum vil opleve det hele til hver koncert. Koncerterne er varierede med overraskende momenter, nye bekendtskaber, men også genkendelighed, og med koreografiske elementer og vekslen mellem det vilde og det inderlige, det smukke og det stærke. Vil skal høre: Sange om skovens fugle og om vind, vand, luft og ild – fra det dragende til det dramatiske. Musik med lydeffekter, koreografi og masser af dramatik. Kirkemusik fra renæssance til nutid: Nedslag i forskellige perioder med vidt forskellige musikalske udtryk. Fra det velkendte og velklingende til de mere moderne klange. Velkendte og elskede danske folkemelodier i helt nye arrangementer lavet specielt til SORA.
I dialog med ånden – samtale med forskere i rollerne som klassiske filosoffer
Samtale med forskere i rollerne som klassiske filosoffer
Til denne samtale sætter moderator Alexander Friis Vinther fra Folkeuniversitetet de klassiske filosoffer sammen til en utidelig debat om ‘ånden‘ i det 21. århundrede.
Hvad sker der når filosofferne tager et analytisk blik på samfundet og ånden af i dag?
Kom med til en festlig afslutning på årets vidensfestival, når forskere indtager rollerne som klassiske filosoffer og går i dialog med ånden.
John Dewey – den pragmatiske vinkel:
Professor Antje Gimmler fra Aalborg universitet.
Flere forskere tilgår.
Antje Gimmler, professor i Anvendt Filosofi, Aalborg Universitet og Alexander Friis Vinther, cand.mag. i Anvendt Filosofi.
Sent i Aalborg Teater Soirée i Teatret: ånden i flasken og musikken
Med Thomas Lysgaard, vinosof
Vær med når Vinosoffen Thomas Lysgaard slipper ånden ud af flasken
“Champagne er simpelthen den tydeligste og ædleste sammenvævning af vin og ånd.” Citatet er fra Thomas Lysgaard, som også mener, at vin er flydende musik, at det skønne redder verden og opfordrer med sin vin-filosofiske eskapader til ‘bedårende synkebevægelser’.
Til afslutningen på dette års vidensfestival kan du opleve Thomas Lysgaard væve musik, vin og ånd sammen i hans særlige fornemmelse for virkelighedens beskaffenhed, mens vi smager på et glas bobler.
Thomas Lysgaard, cand. mag. filosofi og sommelier.