HISTORISKE HOTSPOTS
Bliv klogere på Aalborgs historie…

Byvandringer, der udforsker de historiske sider af Aalborg, er populære som aldrig før, og nu er Budolfi Kirke sammen med flere samarbejdspartnere klar med sit bud på en historisk byvandring, som har fået navnet Historiske Hotspots.

Byvandringen skiller sig ud fra de andre af slagsen, da man scanner QR-koder med sin smartphone på ti forskellige hotspots. Dermed kan man udforske byen på egen hånd uden at være afhængig af en fysisk rundvisning med en guide. Når man har scannet QR-koden for det specifikke hotspot, bliver man mødt af en kort videosekvens, der skiftevis veksler mellem noget drama og en fortæller i nutiden. Herunder er der en kort tekst om stedet, og hvis man er interesseret i at vide mere, kan man klikke dig ind på den fulde fortælling om stedet.

Byvandringen tager en rundt i Aalborgs historiske gader fra Aalborg Helligaandskloster over Budolfi Kirke og til Jens Bangs Stenhus. Undervejs stifter man bekendtskab med ti historiske hotspots i Aalborg, mens man bevæger dig gennem tiden fra middelalderen over reformationen og til renæssancen.

De ti hotspots er Aalborg Helligaandskloster, Rakkerens Hule, Latinergyden, Latinskolen, Budolfi Kirke, Gråbrødreklosteret, Tiendeladen, Aalborghus Slot, Jørgen Olufsens Gård og Jens Bangs Stenhus.

Byvandringen er blevet til på initiativ på Budolfi Kirke. Nordjyllands Historiske Museum har bidraget med museumsfaglig rådgivning. Aalborg Helligaandskloster og Folkekirkens Hus har været med i udviklingen, og Klostermarksskolen har bidraget med pædagogisk rådgivning og været med gennem hele testfasen.

Man kommer i gang med Historiske Hotspots ved at hente en folder i enten Budolfi Kirke, Aalborg Historiske Museum, Aalborg Helligaandskloster, Folkekirkens Hus eller i en af de mange butikker i Aalborg midtby, som har folderen stående. Alternativt kan man tilgå det via hjemmesiden www.historiskehotspots.dk.


5. OK. / 2. NOV. / 7. DEC. KL. 10-12 I FOLKEKIRKENS HUS
Babysang og voksensnak ved sangpædagog Anna Vestergaard og sognepræst Hanne Dahl.

Har du lyst til at lave noget med din baby og samtidig få tanket dig selv op, så sker det ved flyglet i Folkekirkens hus. Den første mandag i september, oktober, november og december kl. 10-12.

Anna Vestergaard er sangpædagog og aktuel med en udgivelse om børn, musik og sanser. Hun vil lave et sangprogram med fokus på sanserne. Medbring et tæppe som din baby kan ligge på.

Hanne Dahl er sognepræst og har arbejdet med børnelitteratur og filosofi i mange år. Hun vil lave et oplæg til voksensnak, der hver gang vil have et emne, som berører et centralt tema ved det at være menneske. Et miniforedrag, der tåler afbrydelse af babyer.

Der vil være kaffe, te, vand, frugt og boller. Det er gratis at deltage, og man møder bare op.


5. OKT. / 2. NOV. /  7. DEC. KL. 19-21 I KIRKENS KRYPT
Studiekreds ved Hanne Dahl og Henriette Pedersen: Sotens genealogi – sygdom i litteratur og filosofi

Efterårets studiekreds 2020 vil se på pandemiens ”væsen”.
Vi mødes i krypten, så vi kan holde god afstand, kl. 19 – 21 på følgende mandage:
5. oktober: Sygdomsforståelsen filosofisk og kulturhistorisk fra antikken og frem ved HP
2. november: ”Pesten” af Albert Camus ved HP
7. december: ”Husaren på taget” af Jean Giono ved HD. Vi møder Angelo Pardi på flugt igennem et Frankrig der er ramt af kolera epidemi. Angelo drives af to ting: længsel efter kærlighed og ønsket om at træde i karakter som helt. Glæd Jer til at læse om hans længsel forløses! Han kæmper mod frygtens følgesvend som er fejhed. Angelo frygter kun et – at optræde som en kujon. Vel mødt!


20. OKTOBER KL. 19-20 I KLOSTERKIRKEN
Friheden udfordres af frygten

Sognepræst Hanne Dahl vil tale om frihed som et demokratisk fænomen.
Friheden er en kongehøg synger vi med Grundtvig. Men hvad nu hvis friheden fundamentalt er udfordret? Vi vil se på samspillet mellem frygten for f.eks. sygdom eller terror og vilkåret for friheden. Er det i nogle tilfælde klogt at lade frygten vinde eller skal vi altid holde frihedens fane højt? Hvad sker der med et folk, der accepterer ufrihed? Og hvordan definerer vi frihed? Handler det f.eks. om økonomisk frihed eller politisk frihed? Vi vil underkaste friheden som demokratisk begreb en nærmere undersøgelse.


AFLYST foredrag ved  Matilde Kimer
21. OKTOBER KL. 19.00 I STUDENTERHUSET
Valg – en by i Rusland? med Matilde Kimer


27. OKTOBER KL. 19.30 I FOLKEKIRKENS HUS
Louis Vierne 150 år ved domorganist Jørgen Ellekilde

Vierne var blind fra fødslen, men blev alligevel organist i Notre Dame i Paris. Som koncertorganist turnerede han i hele i Europa og USA, underviste organister og var en af Frankrigs betydeligste orgelkomponister. Han har stort set kun komponeret for orgel, og derfor er han ikke så kendt i bredere kredse, selv om han er en umådelig interessant skikkelse.
Foredraget vil handler om hans liv, og hans påvirkning af eftertiden. Derudover kommer jeg ind på hans musikalske kendetegn, og noget om hans 1. orgelsymfoni,
En symfoni er en betydelig komposition for orkester. Ordet stammer fra græsk, hvor ”sym” betyder sammen og ”foni” betyder stemme. Orglet er det instrument, som rummer flest forskellige klangfarver/stemmer og har den størst dynamik – kun et symfoniorkester kan præstere tilsvarende. Derfor har orgelkomponisterne hentet meget inspiration fra orkestermusikken, og det har de så overført til deres eget instrument under titlen ”orgelsymfoni”. Den genre voksede sig stor i Frankrig og kulminerede med Louis Vierne i starten af 1900-tallet.


9. NOVEMBER KL. 19.30 I FOLKEKIRKENS HUS
Kan EU løse kriser? Historie – nutid og fremtid – ved Jens-Peter Bonde og Uffe Østergård

EU har været dårlig til at løse kriserne om euroen, finanskrisen, flygtningene, klimaet og koronaen. Kan det gøres bedre? Professor Uffe Østergård og tidl. medlem af Europa-Parlamentet Jens-Peter Bonde har allerede udgivet en bog sammen om Europas fremtid. Den blev vel modtaget og nu skriver de på en fortsættelse. Sammen vil de give os et perspektiv der trækker tråde fra historien og rækker ind i fremtiden. Kom og diskuter med dem!


17. NOVEMBER KL. 19-20 I KLOSTERKIRKEN
Friheden til at være 

Sygehus og sognepræst Henriette Pedersen vil tale om frihed som et eksistentielt fænomen.
“Du har friheden til at være dig selv, dit sande jeg, her og nu, og intet kan stå i vejen”
Sådan lyder en af sætninger i Richard Bachs bestseller fra 1970 Jonathan Livingston Havmåge. Den lille bog handler om havmågen Jonathan, der skiller sig ud fra flokken, fordi han elsker at flyve, manøvrere rundt i luften og føle sig fri. De andre måger i flokken vil bare æde og deres døgnrytme ligger urokkelig fast. På et tidspunkt udstødes Jonathan og han kan nu hellige sig det frie liv og flyvningen i sit eget gode selskab, indtil han møder en ny flok, der vil det samme med livet som han selv.
Vi er IKKE måger. Vi er mennesker, der måske også – på trods af alverdens benspænd – længes efter friheden til bare at være! Spørgsmålet kunne derfor lyde, hvad er det så, vi længes efter at være fri til. Den sidste temaaften i Klosterkirken vil forsøge at afdække dette spørgsmål i ord, musik og billeder.


18. NOVEMBER KL. 19.00 I STUDENTERHUSET
Et demokratisk sundhedsvæsen? med Kjeld Møller Pedersen

Vi taler ofte om fri og lige adgang til sundhedsvæsenet. Det er ikke blevet mindre siden vi har lært COVID19 at kende. Samtidig taler vi meget om ulighed i sundhed. Hvad er ulighed i sundhed? Forskelle i levetid, i adgangen til og forbrug af sundhedsydelser?
Kjeld Møller Pedersen er professor i sundhedspolitik-og økonomi, SDU og AAU. Har beskæftiget sig med sundhedsvæsenet siden 1975. Var amtssundhedsdirektør i Vejle Amt 1987 – 1991 og direktør i Legogruppen 1991-1999.