Ny domkantor
Budolfi menighedsråd har ansat Signe Buch Ladehoff som ny organist og kantor fra 1. marts 2024. Hun spiller sin første højmesse den 10. marts kl. 10 – efterfølgende vil der være reception i kirkerummet, hvor menighedsrådet byder på et glas bobler og et stykke kransekage.

Signe Buch Ladehoff vil i tæt samarbejde med domorganist Jørgen Ellekilde indgå i det musiske arbejde i Budolfi kirke og Klosterkirken med særligt ansvar for Kantoriet.


SOGNEEFTERMIDDAG I BUDOLFI KIRKES KRYPT
TIRSDAG DEN 12. MARTS KL. 14.30
Fortællinger fra nordjyske herregårde med Niels Pedersen.

Jeg har en passion for danmarkshistorie og i særdeleshed danske slotte og herregårde og den fantastiske kulturarv, som disse repræsenterer. Interessen har udmøntet sig i bogen “Kaj Lykkes kranium og andre fortællinger fra danske slotte og herregårde”, der er en slags nyere kronologisk danmarkshistorie. Bogens titel henviser til Kaj Lykke, der var godsejer, oberst og en af 1600-tallets rigeste mænd. Mens Lykke under udsigten til en dødsdøm var på flugt Sverige, blev en dukke, der var en tro kopi af ham, henrettet og parteret under opsyn af kongeparret og Lykkes eget regiment på 600 mand. Dukken var forud for dette indespærret i den berygtede statsfængsel Blåtårn i København i 14 dage. Kom og hør hvorfor, og desuden også andre historier fra Lindenborg, Kongstedlund, Sæbygaard og Voergaard.


MENIGHEDSDAG SØNDAG DEN 17. MARTS Kl. 10 – 14.

Efter højmessen inviteres alle på lidt frokost i krypten, hvorpå formand Jette Engelbreth Holm og kasserer Claus Hein vil aflægge beretning om sognets tilstand.

Derpå vil sognepræst Benedicte Hammer Præstholm, der er aktuel med bogen ”Kunsten at holde gudstjeneste”, dele sin viden og tanker med os om højmessen og præstens gøren og laden i denne sammenhæng med foredraget:

”Da præsten nåede til meddelelserne, begyndte jeg at høre efter igen” Højmessen er den eneste af folkekirkens gudstjenester, som skal følge et autoriseret ritual. Højmessens former ligger altså ret fast. Det betyder på ingen måde, at en højmesse lyder, ser ud og opleves på samme måde overalt. Formerne kan nemlig udføres på et hav af måder, hvoraf nogle er mere oplagte end andre. I foredraget vil vi se på, hvordan en bevidsthed om højmessens genrer og medier og en hjælpende hånd fra retorikken kan bidrage til, at præster og andre liturger, fx lægmandslæsere, kan udføre liturgien bedst muligt. Vi vil også se på, hvordan liturgens opfattelse af sin egen rolle kan have betydning for liturgiens fremførelse. 

Vel mødt – dagen er gratis – og vi slutter kl. cirka 14.


SOGNEEFTERMIDDAG I BUDOLFI KIRKES KRYPT
TIRSDAG DEN 9. APRIL KL. 14.30
De voksne gjorde jo ikke noget, derfor måtte vi – med Uffe Westerberg

Churchill-Klubben var Danmarks første, organiserede modstandsgruppe under 2. verdenskrig. 11 drenge og unge mænd blev forbilleder for mange og hyldet som helte under og efter krigen. Churchill-Klubben er kendt i det meste af verden takket være tre medlemmers sabotageudflugter fra arresten i Aalborg.

”Jeg ville bag om heltefacaden, og det kom jeg. Breve, interviews, dokumenter, billeder, video og lydklip fortalte bevægende og ukendte sider af drengene. De viste blandt andet en omsorg for hinanden, som man ikke skulle forvente af så unge mennesker”, fortæller journalist Uffe Westerberg.

Foredraget bygger på hans bog “De voksne gjorde jo ikke noget – BAG OM CHURCHILL-KLUBBEN”, som er blevet rost og blandt andet kaldt et fremragende og velskrevet journalistisk portræt, som forbilledligt fortæller om menneskene bag den heltestatus, de 11 uden tvivl evigt fortjener, men som de alle også betalte en høj pris for.” Berlingske gav bogen fem stjerner og roste den for at bringe ”nye facetter til en i forvejen sindssygt spændende historie” og give ”et bevægende billede af det psykiske pres på drengen og deres familier”.


BABYSANG & VOKSENSNAK – I FOLKEKIRKENS HUS – For forældre på barselsorlov og deres babyer

ANNA VESTERGAARD & HANNE DAHL

I foråret fortsætter vi med Babysang & Voksensnak – stadig fra kl. 10.00-12.00 – dato er 4. marts, 8. april, 6. maj – i Folkekirkens Hus.

Har du lyst til at lave noget med din baby og samtidig få tanket dig selv op, så sker det ved flyglet i Folkekirkens hus.
Anna Vestergaard er sangpædagog og aktuel med en udgivelse om børn, musik og sanser. Hun vil lave et sangprogram med fokus på sanserne.

Hanne Dahl
er sognepræst og har arbejdet med børnelitteratur og filosofi i mange år. Hun vil lave et oplæg til voksensnak, der hver gang vil have et emne, som berører et centralt tema ved det at være menneske. Et miniforedrag, der tåler afbrydelse af babyer.

Medbring et tæppe som din baby kan ligge på. Der vil være kaffe, te, vand, frugt og boller. Det er gratis at deltage.
VI beder dog om tilmelding på www.folkekirkenshus.dk.


Livet på Spil – med Anna Vestergaard, Hanne Dahl & Ole Izard Høyer
Folkekirkens Hus den 10. april kl. 19.30. Gratis adgang.
TEMA: Vore nærmeste.

I Livet på Spil tager vi hver gang livtag med ti sange, der kan komme fra poppens, jazzens eller rockens verden. For dem alle gælder, at – Livet er på Spil. Det er sange, som har eksistentiel nerve, både musikalsk og tekstmæssigt.
Vi arbejder tematisk med sangene, og de bliver fremført virtuost af Anna Vestergaard og Ole Izard Høyer, alt imens Hanne Dahl sætter dem ind i sammenhæng og giver et bud på en tekstmæssig fortolkning af dem.
Kom og vær med til en aften med skønne toner og tekster.

 


MEDITATION I KLOSTERKIRKEN
ved Benedikte Vejlby Baggesgaard tirsdage den 5. marts, 2. april, 7. maj og 4. juni.

Et gammelt zen-buddhistisk råd siger, man bør finde 20 minutter om dagen til at meditere i stilhed. Medmindre man har meget travlt, for så bør man nemlig meditere i en hel time!
Men meditation er ikke kun for buddhister. Meditation er en del af en urkristen praksis. Meditation, bøn, stilhed og fordybelse – det er rensende og helende, også for kristne; Vi har brug for stilhed, hvile og eftertanke.

Én tirsdag om måneden er der meditation i Klosterkirken, ved sognepræst Benedikte Vejlby Baggesgaard. Kirken er åben fra kl. 16.15, hvor man kan komme og sætte sig i musisk stilhed, mens organisten spiller meditativ musik; kl. 16.30 begynder selve meditationen med en guidet komme til stede-meditation. Herefter læses et kort bibelsted – et ord til dig; og vi sidder i stilhed i 10 minutter.
Vi hører det samme bibelsted – og sidder igen i musisk stilhed. Her er der mulighed for at tænde et lys. Når klokken slår kl. 17, beder vi fadervor og synger en salme. Og går hjem med velsignelsens ord.


HISTORISKE HOTSPOTS – NY UDGAVE 2024

Middelalder, reformation og renæssance 1400 – 1600
Industrialiseringen: Aalborg bliver moderne 1800 – 1900
Bliv klogere på Aalborgs historie…

Byvandringer, der udforsker de historiske sider af Aalborg, er populære som aldrig før, og nu er Budolfi Kirke sammen med flere samarbejdspartnere klar med sit bud på en historisk byvandring, som har fået navnet Historiske Hotspots.

Byvandringen skiller sig ud fra de andre af slagsen, da man scanner QR-koder med sin smartphone på ti forskellige hotspots. Dermed kan man udforske byen på egen hånd uden at være afhængig af en fysisk rundvisning med en guide. Når man har scannet QR-koden for det specifikke hotspot, bliver man mødt af en kort videosekvens, der skiftevis veksler mellem noget drama og en fortæller i nutiden. Herunder er der en kort tekst om stedet, og hvis man er interesseret i at vide mere, kan man klikke dig ind på den fulde fortælling om stedet.

Byvandringen tager en rundt i Aalborgs historiske gader fra Aalborg Helligaandskloster over Budolfi Kirke og til Jens Bangs Stenhus. Undervejs stifter man bekendtskab med ti historiske hotspots i Aalborg, mens man bevæger dig gennem tiden fra middelalderen over reformationen og til renæssancen.

De ti hotspots er Aalborg Helligaandskloster, Rakkerens Hule, Latinergyden, Latinskolen, Budolfi Kirke, Gråbrødreklosteret, Tiendeladen, Aalborghus Slot, Jørgen Olufsens Gård og Jens Bangs Stenhus.

Byvandringen er blevet til på initiativ på Budolfi Kirke. Nordjyllands Historiske Museum har bidraget med museumsfaglig rådgivning. Aalborg Helligaandskloster og Folkekirkens Hus har været med i udviklingen, og Klostermarksskolen har bidraget med pædagogisk rådgivning og været med gennem hele testfasen.

Man kommer i gang med Historiske Hotspots ved at hente en folder i enten Budolfi Kirke, Aalborg Historiske Museum, Aalborg Helligaandskloster, Folkekirkens Hus eller i en af de mange butikker i Aalborg midtby, som har folderen stående. Alternativt kan man tilgå det via hjemmesiden www.historiskehotspots.dk.